maanantai 26. syyskuuta 2011

Punajuuresta.

Näin mahtava näky padassa!!

Kovasti on ollut puhetta punajuurella värjäämisellä. Olen kokeillut sitä ennenkin, mutta toistin nyt tämän eli terveiset keittiöstä. Näin syntyy lanka, jonka väriä voisi kutsua borssikeitoksi.

100 g lankaa
15 g alunaa
5 g viinikiveä
sekalainen määrä (yht. noin 3-5 litraa)
- porkkanan naatteja
- sipulinkuoria
- raakaa punajuurta eli kuoria ja niitä pihassa kasvaneita, jotka ovat liian pieniä muuten käytettäväksi

Keitetään liemiaineksia pitkään haudutellen.
Siivilöidään ja jäähdytetään.
Kun liemi on noin 40-45 -asteinen, lisätään puretusaineet (tai kuten tunnollinen värjäri tekisi, esipuretettu lanka)
Haudutellaan miedolla lämmöllä tunnin verran ja jätetään liemeen jäähtymään.
Huuhdellaan. Viimeiseen huuhteluveteen tilkka etikkaa.
Tuloksena on ruskean oranssi lanka, joka hitto vie, tuoksuu borssikeitolle. Ei sentään tarjoilla smetanan kera...

Ja valmis näyttää tältä. Melkoinen ero.

Ja sitten: tuo ihana väri padassa ei todellakaan näy lopputuloksessa ja kokemus on valitettavasti osoittanut, että sekä sipuli että punajuuri haalistuvat. Mutta mitäs väliä sillä on, värihän se on haalistunutkin !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti